בעברכם ודאי יצא לכם לא פעם לבקר בערים ייחודיות בעלות ערך היסטורי בהיבט הארכיטקטורי. שיקום מבנה עתיק נעשה בערים כמו וינה, ברצלונה, פראג ואפילו תל אביב. אם בעבר בישראל לא הייתה מודעות גבוהה לגבי תהליך בניינים לשימור, היום יותר ויותר בניינים עוברים שימור ושיקום ממגוון רחב של סיבות, כשבתהליך השיקום לעיתים נעשה שדרוג רציני של המבנה, כגון התקנת קירות מסך, ועוד.
איך מתבצע תהליך של שיקום מבנה עתיק?
ברוב המקרים יש צורך לבצע תהליכי שיפוץ וחיזוק בכדי שניתן יהיה לשקם ולשמור על המבנה.
יש לקחת בחשבון ידע אדריכלי וחוקים הנדסיים ממש כמו כל תהליך שיפוץ אחר. יחד עם זאת, מכיון ומדובר במבנה ישן ועתיק עם ערך מסוים, עלינו להתייחס לערכים האדריכליים של המבנה. כלומר עוד לפני שמחליטים איך לשקם את המבנה כדאי לשאול שאלות כמו למשל מה הסיפור שעומד מאחורי המבנה, במה הוא יוצא דופן, מי בנה אותו, מי תכננן אותו ועוד.
למה עושים שיקום למבנים עתיקים?
יש לכך כמה סיבות:
- להגיע למיצוי מהיר ויעיל של הנכסים לשימור ולהעלות את ערכי הנדל“ן באזור כולו, כפי שעושים במסגרת בנייה ב-2020.
- לצמצם את היקף הדירות הריקות ולהציע לאנשים יותר אפשרויות להשקעה
- להביא למודעות את הנושא ולהפוך את המבנים הללו למוכרים לציבור
איך מתבצע התהליך?
לאחר שאוספים את החומר ולומדים את כל פרטי המבנה מתחילים לתכנן את הישקום עצמו. בתהליך זה לוקחים חלק פעיל מחלקת השימור של העירייה וסדרת יועצים מומחה. יש הבדל ניכר בין שיפוץ רגיל או חיזוק מבנה רגיל לבין שיקום מבנה לשימור. ההבלים באים לידי ביטוי בחומרים שאנו עושים שימוש בין אם זה עץ לחלונות או תריסים מיוחדים, בתהליך עצמו ובאישורים הנדרשים לו. לבין שיפוץ בבניין לשימור. יש חשיבות מאוד גדולה לפרויקט כמו שיקום מבנה לשימור גם בהיבט החברתי, גם בהיבט ההיסטורי וגם בהיבטים כלכליים.